Горещ телефон и телефон за жалби и оплаквания

0700 12 750

Седмицата на пожарната безопасност и честване на Професионалния празник на българските пожарникари

#slideshow-3231

Седмицата на пожарната безопасност и честване

на Професионалния празник на българските пожарникари

 

   На 14.09.2019г. българските пожарникари отбелязват своя професионален празник. Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с останалите членки на ЕС. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов.

Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите. Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр . Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

           През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

По утвърдена традиция, огнеборците организират “Седмица на пожарната безопасност ", като тази година тя ще се проведе от 09 до 13 септември. Ще се организират множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Освен подрастващите, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар.  Във Втора Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” ще бъдат организирани за гр. Камено дни на отворените врати за периода от 09 до13 септември.

     Кулминацията на празника ще бъде на 12.09.2019г., когато на площада пред паметника-мемориал "Пантеона", в Морската градина, ще се порведат демонстрации на противопожарна техника и извършване на аварийно-спасителни дейности. Жителите и гостите на град Бургас  ще се запознаят с техниката, която ни помага при борбата с пожарите.

Във връзка с това, Ви каним да станете част от нашия празник и да споделим емоцията заедно! От 18.00ч. заповядайте на „Пантеона”, където забавленията ще са за всички възрасти!