Горещ телефон и телефон за жалби и оплаквания

0700 12 750

Уникален дух в Камено: Кукери превзеха града, изгониха с огън всяко зло

Кукерите от сдружение „Каменовски традиции” прогониха злите сили с уникален спектакъл в центъра на Камено днес.

Самодейците са изключително популярни в цялата страна и носители на множество награди.

Играта и облеклата им са впечатляващи, а сред тях изпъкват няколко персонажа – на Булката, Мечока и Попа. Сред участниците в кукерските игри бе и 3-годишният Божидар, който привлече вниманието с ентусиазма си.

 Уникален дух цари днес в центъра на Камено, където атрактивните кукери от сдружение „Каменовски традиции” прогониха злите сили.

 

 Маскираните мъже и жени са известни в цялата страна със зрелищните си костюми и ритуали. Сред тях бяха и традиционните персонажи на непокорния Мечок, Булката и Попа.

 

 Местните жители излязоха на площада, за да посрещнах кукерите и да видят играта им. По традиция най-голям интерес предизвика прескачането на огъня, с което се прогонват злите сили, за да властват здравето и плодородието.

 

 Сред десетките кукери имаше и тригодишни деца. С ентусиазъм хлопките и маска носеше и малкият  Божидар, който въпреки че е на три годинки, вече за втора година участва в ритуала. Там беше и Памела, която миналият май привлече вниманието на площад „Тройката” в Бургас. Тогава тя беше абитуриентка и беше изпратена от членовете на „Каменовски традиции”.

  Кукерите и кметът Жельо Вардунски