Горещ телефон и телефон за жалби и оплаквания

0700 12 750

Камено се превърна в крепост на обредната традиция, десетки посрещнаха джамала Алберт

Ергени мятаха любовни стрели, за да разберат кой ще се задоми първи

Жителите на Камено посрещнаха джамала Алберт навръх Сирни Заговезни на площада в града. Ритуалът се организира всяка година от СНЦ „Каменовски традиции“ и 7 седмици преди Великден. Алберт беше воден от циганка-калайджийка, която влезе в дома на стопани, които заговяваха. Докато тя празнуваше и отпиваше от винцето, джамалът Албърт си хапна отровен балдаран и се строполи насред площада.

Хитрата калайджийка бързо се окопити и му духна под опашката с билкова отвара. Обредната игра бе изпълнена от СНЦ „Каменовски традиции“ и  символизира подредбата на света след хаоса, изчистване на всичко старо и лошо, за да се създаде ред и да се въздаде здраве и плодородие.

По традиция на Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си. Ритуалът бе изпълнен от малки и големи на площада пред Общината. След импровизираната празнична трапеза бе направено и Хамкане. На дълъг червен конец е вързана халва, която децата хващат с уста, без да докосват с ръце. Според народното вярване достатъчно е само да допреш със зъби и цяла година ще се радваш на добро здраве.

В разгра на празника и под звуците на кръшно хоро млади мъже подостряха върбови клонки – перници, чиито върхове запалваха и изстрелваха, за да познаят от коя посока ще дойде любовта им. Според поверието чийто перник падне най-далеч, този ерген първи ще се задоми.

Ергени мятаха любовни стрели, за да разберат кой ще се задоми първи

Кметът на Камено Жельо Вардунски се хвана на празничното хоро