Горещ телефон и телефон за жалби и оплаквания

0700 12 750

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

На 14 септември, когато православната църква чества Кръстовден българските огнеборци отбелязват професионалният си празник. На първия пожарникарски събор през 1905 г. този ден е избран за празник на огнеборците.  Посветен е на труда и саможертвата на хората, които се грижат за спасяването на животи и имущество в случай на пожари и други бедствия. Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878 г. в София. Тя се e състояла от доброволци, които били готови да излизат на пожари и да се борят с бедствия. Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи придвижвани с коне, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

С развитието на градовете и увеличаването на населението се налага създаването на професионални пожарни служби. Предизвикателствата са всекидневие в професията на пожарникарите, те са свързани с постоянно отзоваване на сигнали– гасене на пожари, катастрофи и бедствени ситуации.

Това изисква обучение и професионализъм. Изисква добро познаване на спецификата на всички обекти на територията на Втора РСПБЗН – Бургас която обхваща община Камено и част от община Бургас, за да може да се отреагира по най-добрия и адекватен начин.

Относно възпитанието на младежите се залага много в това направление.  Работи се с деца още от най-ранна възраст. Сформират се младежки противопожарни отряди – “Млад огнеборец“. Организират се състезания на „Младежките противопожарни отряди“, в които вземат участие ученици на възраст от 12 до 16 години. Оборът при СУ „Христо Ботев“ – гр. Камено не веднъж е печелил купи на Районните състезания „Млад огнеборец“ като винаги и бил в челната тройка.

Към община Камено е създадено Доброволно  Формирование за реагиране при бедствия и авари, което разполага със собствен противопожарен автомобил. Всеки гражданин от община Камено може да стане доброволец.                                                 За периода 11.09 - 15.09.2023г. в участък „ПБЗН“ гр. Камено са организирани дни на отворени врати за посещение. На 15.09.2023г. от 18.00ч. екипа на Втора РСПБЗН – Бургас ви кани на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” в Морската градина на Бургас, където ще имате възможноста да наблюдавате демонстрации на противопожарна техника и да се запознаете с техниката, която ни помага при борбата с пожарите.